Reklam
Rakugo ile iki gün!

Perşembe, 02 Mayıs 2024 18:10
26-27 Nisan 2024 günleri İzmirde JIKAD Derneğince düzenlenen İngilizce Rakugo etkinliklerinde 200 e yakın kişiye Rakugo tanıtıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde “Türkiye ile Japonya Arasındaki Diplomatik İlişkilerin 100. Yıl Dönümü”kapsamında Türkiye'ye davet edilen Kimochi san Sayın Prof.Dr. Tolga Özşen’in katkıları ile İzmir'de de misafir edildi.
Sanatçı 26 Nisan 2024 cuma günü İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü işbirliği ile üniversitede, 27 Nisan 2024 cumartesi günü de bir otelde izleyiciler ile buluştu.
Kimochi-san geleneksel Rakugo'yu İngilizce ile dünyaya tanıtmak için gönüllü olarak çalışmalarını yürütüyor. İzmir'deki serüveninde kendisine JİKAD Derneğinin Japonca Konuşma Yarışması ile tanıdığı yine gönüllü gençleri yardım ettiler. Mehmet Sarper Bektaş ve Cemre Bıyık Kimochi-san'ı İzmir'de hiç yalnız bırakmadılar. Cemre Bıyık bu yılki konuşma yarışmasında tema olarak Rakugo anlatmıştı. Bunun üzerine bir rakugo  sanatçısı  İzmir'e gelince de okuyup-izlediklerini sorup öğrenmek için güzle bir fırsat yakalamış oldu. Sarper-san ise KonuşmY arışması birincilik ödülü ile Temmuz ayında Japonya'ya gittiğinde Kimochi-san ile orada bir kaç gün geçirebilecek. JİKAD'ın böyle dostluklara da kapı açması ayrı bir güzel yönü. 
Etkinliğin Ekonomi Üniversitesindeki ilk günü için Yabancı Diller bölümünden Mehmet Şenbağcı'ya  teşekkür ederiz. Ekonomi Üniversitesinde  Japonca öğretmeni Zeynep Akcan ile seçmeli Japonca dersi alan öğrenciler ve Güzel Sanatlar bölümünden öğrenci ve öğretim görevlilerin katılımı ile Kimochi-san Türkiye'de ki ilk gösterisini gerçekleştirmiş ve  evet az da olsa acaba anlayıp gülecekler mi stresini hemen üzerinden atmış oldu. 

 rakugo5.jpg  rakugo4.jpg 

İkinci kez 27 Nisan 2024 günü bu kez JİKAD Derneği Japonca öğrencileri ve JİKAD üyelerinden oluşan Japon kültürüne biraz daha yakın bir topluluk ile birlikte olduk. Kimochi san ilk olarak Rakugo'nun temel sahne unsurlarını tanıttı. Rakugoka, sahnede seiza pozisyonunda oturur, bir yelpaze (sensu) ve bir mendi (tengui) kullanır. Bu objeler anlatılan hikayeye göre telefon, hashi, defter, katana vb. olabilir.  Ama herşey anlatıcı kadar dinleyicinin de hayal gcüne bağlıdır. Hikayeler genelde güldürü olsa da korku hikayeleri ya da duygusal hikayelerde Rakugo sahnesinde anlatılan hikayelerdendir. Kimochi-san'ın sahnede 3 temel kuralı var: 1- Gülmek isterseniz gülün, 2- Yanınızdaki arkadaşınız gülerse siz de gülün, 3- Farklı kültürlerde espri anlaşılmayabilir bazen parmağımı şıklatacağım, o zaman gülün. Neyse ki parmak şıklatmasına gerek kalmadı hep güldük, gülmek evrensel bir şey...
 
 rakugo2.jpg
 
Türkiye ile Japonya arasında Ertuğrul Fıkateyni kazası sonrası ve İran dan Japon vatandaşların kurtarılması sırasında yaşanan dostluğu konu alan, kendi yazdığı ve ilk kez İzmir’de bizlere sunduğu duygu dolu hikayesi (Riceball) , bir çocuğun kendi dünyasından büyüklerin sorularına verdiği beklenmedik cevapları irdeleyen bir diğer hikayesi… bunları dinlerken Kimochi'nin ilk başta dilediği gibi bizleri Rakugo hikayelerine hayran bıraktı ve artık onun bir takipçisi yaptı.  Kimochi-san anlattığı hikayelerden sonra izleyiciler arasında da kendi deyimi ile first penguin'lerden 2-3 kişi sahneye alıp, performasında anlattığı hikayeleri bir de onlarla canlandırdı. Ancak bu sefer karakterlere tanımlama yapıyordu, metalci gibi, kaba biri gibi, hoş bir kadın gibi tekrarlayın. İzleyiciler de performansları ile gösteriye ayrı bir renk kattılar. Kimochi-san kapanışta programını sonlandırırken Rakugo'ya bir giriş yapmanın dışında günlük hayatlarımızda da vücut dilinin öneminin, anlatımıza konuya -ki bu sunumlarımız olabilir, sohbetlerimiz olabilir- uygun mimikler eklemenin, bizi daha anlaşılır kılacağı gibi iletişimimizi de güçlendireceğinin altını çizdi. Kıssadan hisse de bu oldu. 
 
27 Nisan 2024 günü programında 11. Penceremden Japonya Konuşma Yarışması birincisi Mehmet Sarper Bektaş da Shakuhachi tanıtım ve performansı ile katıldı. Geleneksel ve modern ezgilerden örnekler sundu.
Etkinlik bitiminde çay saatinde de sohbet ederek geliştirilebilecek ortak projeler  hakkında konuştuldu ve  dostluklar pekiştirildi.İngilizce Rakugo performans sanatçısı  Kimochi-san sıcak yüreğiyle hepimizi hem güldürdü hem de içimizi ısıttı.
Kimochi-san Çanakkale programı için 28 Nisan 2024 günü İzmir'den ayrıldı. Sıcak kalple her birimiz ile vedalaşırken tekrar görüşüceğimizi söylediği an'lar dostluğıun  en tatlı anlarıydı. 

Toplu_2024_Rakugo.jpg
Bu güzel gün için ev sahibimiz Konak Best Western ekibine, İzleyenlere, katkı sunanlara herkese tekrar teşekkür ediyoruz.
Son Güncelleme: Perşembe, 02 Mayıs 2024 21:06
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month May 2024 Next month
S M T W T F S
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31

Galeri

Anketler